Alla inlägg den 4 augusti 2008

Av Stefan Andersson - 4 augusti 2008 17:29




"Neo-liberal market fundamentalism was always a political doctrine serving certain interests. It was never supported by economic theory. Nor, it should now be clear, is it supported by historical experience. Learning this lesson may be the silver lining in the cloud now hanging over the global economy."

Ovanstående är ett citat av Joseph E. Stieglitz ur DailyNewsEgypt.com

I veckans nummer av etc.nu skriver Maria-Pia Boëthius om det som Stieglitz syftar på, den ekonomiska krisen i USA. Det är som vanligt härligt att läsa Maria-Pias texter.

De som nu behöver statens stöd i USA för att klara sig i den hårda "verkligheten", "månne känner de utanförskap"!

"Vilken världsordning! Kan en enda människa med förståndet i behåll påstå att det är så här vi ska leva på denna älskade planet?
Vi har nu i månader fått betrakta den avreglerade kapitalismens våldsamma sammanbrott. Det som sagts och gjorts och jublande proklamerats i dess namn har förvandlats till aska. Världens största, privata bolåneinstitut, svindlande eller svindlade storbanker och vacklande finansiella centra räddas nu med skattepengar och blir bidragstagare i en division som får varje offentlig sektorsanhängare att gapa. Månne känner de utanförskap? Det som alliansregeringen pådyvlar utarbetade människor som behöver medmänniskors stöd?"
.........
"Man skulle kunna hoppas att det spred sig en insikt om att tokkonsumtion inte betyder att man är ”bäst”, utan att man utgör tamboskap åt storföretagsamheten och är planetförstörare av främsta sort. Om USA under Obama gjorde en U-sväng och plötsligt bestämde sig för att gå i spetsen för en kamp för en beboelig, framtida värld skulle saker och ting hända, om han fick folket med sig. Det finns en energi i USA, som jag inte upplevt i något annat land på jorden. I mina ögon är denna energi helt ockuperad av konsumismen. Men det finns ingenting som säger att det alltid måste förbli så."


Ur en tidigare krönika av Maria-Pia:


"Enligt konsumismens och tillväxtens ideologi måste man hålla konsumenterna på gott humör så att de ska fortsätta att vara köpglada, oavsett vad som händer. Att berätta sanningen bidrar till att förvärra krisen. Redan det är en dödsdom över konsumismen.Vi kan inte låta världen styras av en ideologi där sanningen i alla lägen är kontraproduktiv mot vinsten."

_______________________________________



I amerikanska The Nation skriver William Greider ungefär så här:

De styrande i Washington kan ibland agera med häpnadsväckande kvickhet, när det är de rätta människorna som vill ha något gjort. Som nu för att rycka ut och rädda de flinka aktörerna i spekulationsekonomin.
Vi har inte sett ett sånt samarbete över partigränserna sen beslutet att invadera Irak togs.

...
En generations propaganda om att marknaden fattar beslut bättre än regeringar har raserats i och med dessa händelser. Insatserna kan liknas vid socialism a la USA, där regeringen beslutar vilka privata företag som är "för stora för att få misslyckas".


________________________________________


Det är väl en ordentlig krasch som krävs för att få en förändring till stånd av den galna världsekonomin.
Men man vågar väl inte hoppas för mycket. Det svenska banksystemet hölls ju under armarna av staten i början av 90-talet men var snart i full gång igen.


En video (47 min lång) som på ett mycket bra sätt förklarar hur det ekonomiska systemet fungerar FINNS HÄR ! från moneyasdebt.net





Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21 22 23 24
25
26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards