Alla inlägg den 3 april 2009

Av Stefan Andersson - 3 april 2009 22:57



"Alla dogmer ifrågasätts nu utom en - frihandeln. Det är dags att göra upp med föreställningen om att fri handel alltid är bra och viktigt att erkänna att handelshinder ibland kan vara nödvändiga för att rädda enskilda ekonomier."

Som att öppna ett fönster och släppa in underbart frisk, ren, sval luft i ett kvalmigt, unket illaluktande rum. Det är den känsla jag får när jag läser artikeln av Noreena Hertz på newsmill.se varifrån ovanstående citat är hämtat. Detta unkna rum är svensk public service, där man dogmatiskt brukar repetera det som de ekonomiska översteprästerna kungjort som oemotsägliga sanningar. Som att protektionism i världshandeln ungefär skulle vara det hemskaste som skulle kunna hända. Hur kan man bara vara så dresserade, utan sunt kritiskt ifrågasättande tänkande?

I morse på radionyheterna när man rapporterade om slutdokumenet från G20-mötet var det tydligt att man hade fått lära sig att man hade ett samhällsansvar, att förtroendet för det finansiella systemet är det som står över allt annat i världsalltet. Rikets säkerhet kanske man också hade viftat med. För det var en kör av lovsång som reportrar från olika delar av världen levererade. Jag tycker att George Monbiots lätt ironiska sammanfattning av mötet är närmare sanningen:

"Vi, ledarna av G20, kommer att använda varenda cent som vi inte äger för att rädda bolagens kapitalism från dess motsägelser och få tillbaka världsekonomin på den icke uthålliga tillväxtens väg. Vi har redan använt biljoner av dollar för att gå i borgen för bankerna så att de kan återvända till sina funktioner att skinna de fattiga och förstöra jordens levande system. Nu ska vi sätta fart på 1.1 biljon dollar till. Som en sedelärande bestraffning för sin långa meritlista över skapade kriser ska vi ge IMF och Världsbanken ännu mera pengar. De här aktionerna är den största mobilisering av resurser för att stödja finansflödena i modern tid.
Men oj - det glömde vi nästan. Vi måste ha med något om miljön. Vi har inga direkta planer ännu, men vi ska fundera ut något på vägen."

Djävligt bra!! Det är Lasse Karlsson som tipsat och översatt. Tack!

Carl Norbergs syn på saken i två inlägg kan vi också behöva som motvikt till mainstreammedias sockrade och tillrättalagda version - Vad G20 ledde till egentligen... - G20 nu



Av Stefan Andersson - 3 april 2009 10:13


Det kan inte vara lätt för eventuella besökare på mina sidor att hänga med i svängarna. Den sida jag flyttade till för ett tag sen har nu tydligen kraschat igen, i snart ett dygn har den inte funnits. Anledningen till att jag flyttade härifrån var att jag snart hade laddat upp det antal bilder man har tillåtelse till, plus att det finns mer möjligheter till snyggare design och att ha undersidor t.ex på andra ställen.


Igår tog jag upp att George Galloway, som inte släpptes in i Kanada för att hålla sina planerade föredrag, istället höll sitt tal via video. Så här har vi tillfälle  att lyssna på denne man som är så obekväm för den makt som har kontroll över de flesta länderna.
Del 1 av 5, totalt ca 1tim. Övriga delar HÄR
www.georgegalloway.com



Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards