Alla inlägg den 5 februari 2009

Av Stefan Andersson - 5 februari 2009 16:19


"Anders Borg är desperat"
säger Pontus Schultz ett blogginlägg på Veckans Affärer, tydligen vägrar bankerna att ställa betalningsmedel (till vilket används skulder i det absurda rådande systemet) till samhällets förfogande.




Helt plötsligt tycker jag att det var tur att alliansen vann förra valet.
Det är inte mer än rätt att dom får stå där med dumstruten på. Den politik dom företräder har fått härja fritt i ungefär 20 år, även om dom själva inte haft regeringsmakten. Det måste väl bli ett stopp på det nu.

Det hade aldrig gått att få stopp på den galna maskinen utan en sån här krasch med tanke på hur hjärntvättade och dresserade de flesta i befolkningen är av de ekonomistiska mullorna.
Att det kommer att fortsätta kollapsa är det så många insatta som säger.


Nu måste vi göra oss beredda att ta ansvar själva.
Det var det gamla systemet som var konstruerat så att det stimulerade till ett allas krig mot alla, nu får vi som sagt ta ansvar själva och jag tror att de flesta är överens om att det bästa är om vi ställer upp för varandra och samarbetar.
Det var kanske enklare förut när man bara kunde skylla på Dom där uppe som bestämmer och vara uppgiven för att man inte kan göra något åt det.
Men innerst inne vill vi väl vara delaktiga i vårt eget samhälle och kunna påverka och använda våra förmågor och talanger till något meningsfullt och givande.



Från Pontus Schultzs inlägg med mina frågor som jag hoppas någon kan kommentera:

"Det är också i skenet av det ljuset som vi ska se dagens utspel från Anders Borg och Mats Odell om att man nu tillgängliggör 50 miljarder kronor för bankerna att ta in i eget kapital eller att låna. Det skulle, om bankerna utnyttjar det, möjliggöra en utlåning på mellan 300 och 600 miljarder kronor, välbehövliga pengar på den krisande företagsmarknaden."



Vad innebär detta "tillgängliggör", var får staten dessa pengar från? Är det som man lånar av banken mot ränta? Alltså staten trycker ett papper åt banken mot att banken trycker sedlar åt staten, som ska betalas tillbaka med ränta, och staten ger (eller lånar ut) sedlarna till banken?


"Men då ställdes 1500 miljarder via riksbank och riksgäld till systemets förfogande, utan motkrav. Till skillnad mot exempelvis i USA där staten tog ägande i bankerna direkt, för att kunna styra att också effekten av hjälppengarna blev de tilltänkta."




Staten i USA har väl ingen kontroll över vad bankerna gör med pengarna ?


"Om finansminstern vill ha igång lånemarknaden mot företag innan bankerna är redo, och tro mig, det vill han, återstår bara att själv låna ut pengar.
Och det vill han undvika i det längsta. Anders Borg är desperat och Mats Odell hävdade på presskonferensen att staten inte har kompetens att värdera företagslån, utan det är något som bankerna måste göra."



"Att själv låna ut pengar", som staten först lånat av banken?
Detta är väl själva kärnan i hela problematiken, att inte staten sköter och har kontroll över penningtillförseln i samhället i allmänhetens intresse?

Någon som vill kommentera?


Rubriken till inlägget har jag lånat från den här artikeln, tyckte den passade bra här också.


Pontus Schultz har idag detta inlägg - Ännu ett bakslag för Anders Borg



Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4 5 6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27 28
<<< Februari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards