Senaste inläggen

Av Stefan Andersson - 26 juli 2008 10:52


Antikrigsprotester i USA
DontAttackIran.org

mer om Iran

www.globalresearch.ca

Av Stefan Andersson - 26 juli 2008 10:35



Vad blir deras nästa steg?
Det finns anledning att oroa sig över att USA försöker trappa upp konflikten med Iran. Tycker att det bekräftas av Condoleezza Rice: Dom ska göra som vi säger annars ......



 I USA fortsätter Dennis Kucinich processen med att ställa  presidenten inför rätta anklagad för att på falska grunder ha inlett invasionen mot Irak.
www.commondreams.org

Av Stefan Andersson - 25 juli 2008 15:48




Just som jag för nån dag sen fick idén att skriva mitt eget partiprogram fick jag av en slump på nätet syn på ett nytt parti som kallas Folkrörelsepartiet. Precis vad jag har efterlyst - ett parti som står för det som socialdemokraterna borde stå för och som jag tror många av deras medlemmar önskar.
Efter att lite översiktligt ögnat igenom partiprogrammet så ser det ut att vara helt i linje med mina ståndpunkter!


T.ex vill man arbeta för att Sverige ska gå ur EU.


Några klipp ur partiprogrammet:
Det kan knappast ha undgått någon att vi i Sverige har genomgått stora förändringar sedan 1980-talet, då nyliberalismen började göra sitt intåg i politiken. Vi inom Folkrörelsepartiet känner oss starkt oroade av händelseutvecklingen, med ett allt hårdare klimat både i samhället och på arbetsmarknaden. Vi hade givetvis inte startat ett nytt politiskt parti om vi inte efter många års erfarenheter, hade insett det omöjliga i att få något av de redan befintliga riksdagspartierna, att bedriva en human och löntagarvänlig politik.
...................................

Vi vill uppmuntra alla satsningar på förnyelsebar energi. Dessa energikällor smutsar inte ner luften eller vattnet, och ger inte heller några farliga restprodukter. Vi tycker det är synd att man inte på allvar har satsat på forskning och utveckling kring dessa energiformer långt tidigare.

..................................

För att samhället ska utvecklas behövs det betydligt fler samhällsägda företag än vi har idag. Låt oss t.ex se på den offentliga sektorn som idag hanterar gigantiska penningmängder. Vad vore mer naturligt än att ha en samhällsägd bank? Varför ska de privatägda bankerna göra vinst på skattebetalarnas pengar?

..................................

Eftersom det ingår i vår ideologi att en förtroendevald riksdagsledamot inte på ett bra sätt kan representera ett socialt samhällsskikt som han eller hon själv inte tillhör, så vill vi ha sänkta riksdagsmannaarvoden till 25 000 kr per månad. Grundtanken är att varje förtroendevald måste ha viljan att representera och arbeta för sin politik på ideologisk basis, och att det inte får vara inkomsten som styr. Detta kan förhoppningsvis bidra till att ännu fler riksdagsledamöter byts ut vid varje ny mandatperiod.

..................................

Sen är den stora frågan:
vad skulle ett sånt här parti, i samarbete med andra med samma viljeinriktning, kunna göra om man fick stort stöd i ett val?
Hur bakbundna är en svensk regering av dels EU´s och dels det globala finanskapitalets makt?
Skulle de som sitter på degen dra?

Det måste vara så att döma av socialdemokratins agerande bakåt i tiden och även nu. Annars är deras agerande obegripligt. Man är ju helt utan vilja, som ett stort skepp utan styrning som driver på havet dit vinden för det.
Eller skulle förklaringen vara att man är rädd att inte följa modet?

Men det kvittar hur stora svårigheterna skulle vara att återta initiativförmågan och möjligheten att få styra vårt land efter folkets vilja och inte marknadens och storkapitalets. Man måste försöka!


Av Stefan Andersson - 24 juli 2008 10:38


Det känns lite torftigt med i praktiken bara två kandidater som företräder i stort sett samma politik.
Men det finns fler att välja bland, t.ex ett par gröna kandidater:

Cynthia McKinney
eller kanske Ralph Nader nader.org





Dennis Kucinich är inte presidentkandidat men sitter i kongressen och försöker ställa president Bush inför rätta för att med falska bevis lurat in USA i ett anfall mot Irak. Och han menar att man gick i krig för oljebolagens skull.
Ett par år innan invasionen ska Busch-administrationen ha haft hemliga möten med oljeindustrin med kartor över Iraks oljefält framför sig.


Av Stefan Andersson - 20 juli 2008 21:32


Enligt The Guardian slutade samtalen där USA och Iran deltog med att Iran fick två veckor på sig att försäkra att man fryser sitt urananrikningsprogram

annars skulle man öka isoleringen av Iran.


Man kunde ju befara att omsvängningen den senaste veckan och inledandet av samtal med Iran var ett sätt få till en skärpning av konflikten.

Vad har Bush-regimen i kikaren?
Världen måste hjälpas åt att stoppa krigshetsaren.


Som det varnas för i artikeln från YES-magazine:
Genom att ställa villkor för diplomati som Iran säkerligen inte ställer upp på, kan Bush-administrationen omöjliggöra verklig diplomati.
By setting preconditions for diplomacy that Iran will almost certainly not meet, the Bush administration is making real diplomacy impossible.

It is risky to wait for the next administration to take office to resolve this issue. The Bush administration still has nine months left. During that time, if a climate of confrontation between the U.S and Iran continues, small incidents could spiral out of control and we could find ourselves involved in yet another war. Or, as some predict, the administration could order air strikes against Iran, unleashing a cycle of retaliation whose end is hard to see.


Från Det progressiva USA med anledning av den oväntade vändningen senaste veckan:
Det här är en spännande utveckling, speciellt med tanke på att president Bush och de neokonservativa nu inte har många månader på sig att starta ett storkrig mot Iran.

Problemet är, som den holländsk-amerikanske författaren Henrik Willem van Loon skrev i ett berömt citat som lika gärna kan tillämpas på Hitler, eller George Bush:

"But when the Tsar of all the Russias, the commander-in-chief of three million horse guards, foot-guards, life-guards and Cossacks begin to talk sweetly of brotherly love it is time for decent people to look to their guns.

(Citerat i förordet till Karta 107 i A Military History and Atlas of the Napoleonic Wars. West Point 1963).

Med Bush vet man aldrig vad han egentligen menar och han har fotfarande sex månader på sig att starta någon ny djävluskap.

Och så vill jag till 100% instämma med jinge! Ta hem soldaterna från Afghanistan!

Av Stefan Andersson - 19 juli 2008 16:04

Vad fan ska man göra? När man till och med förnekas rätten att rösta.


Att den politiska eliten lever i en annan värld än genomsnittsmedborgaren (eller vilket uttryck ska man använda, vanligt folk?), med löjligt höga löner och efter hand en allt starkare tillvänjning vid för eliten gängse värderingar, är det väl ingen tvekan om.
En lösning på det problemet borde kunna vara ett strikt rotationssystem där man inte skulle tillåta livstidspolitiker. Men ju hårdare och kallare det samhälle dom själv är med och formar blir desto större blir väl lockelsen att sälja sin själ och klamra sig fast vid det välavlönade ämbetet.


För man undrar hur det känns för Margot Wallström att stå och säga att "Irland måste ha en ny omröstning om Lissabon-fördraget, så är det bara" !
Tänk vilket löje och fördömande ett sånt uttalande skulle mötas av om det kom från nåt litet afrikanskt land. Eller från Kuba!

Hon är ju ändå uppväxt under en tid i Sverige när man väl trodde att en viss anständighet rådde och att vi var på väg bort från tider då cyniska maktfullkomliga politiker struntar i folkviljan.


De grundprinciper som ligger till grund för hur EU styrs är de samma som styr i stort sett hela världen, skär ner på det offentliga, privatisera in absurdum, försök blidka kapitalet, gynna handeln och håll arbetarna kort.

Tror verkligen sossarna på det argument man har kört med ända sedan dom lurade in svenskarna i EU: vi ska gå med för att påverka.

Tjaa, det har väl inte blivit så mycket bevänt med det, ungefär vad man kunde vänta sig.



Så här skriver Harald Lund på etc.se den 15 juli 2008:

"I höst ska Sveriges riksdag rösta om Lissabonfördraget. Ett fördrag som i den fria rörlighetens namn kommer tvinga folk att flytta till jobben som flyttar dit kapitalet flyttar. Fri rörlighet för kapital och arbetskraft går inte hand i hand. Med Lissabonfördraget, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan som verktyg kommer EU och svenska staten kränka människor som vill stanna kvar där de vill leva och bo."

"De som menar allvar med att det ska skapas mer jobb i Sverige bör se till så att kapitalet hamnar där människorna bor och inte tvärt om. Med 100 miljarder i statskassan behövs det inget Lissabonfördrag för att skapa jobb. Det räcker med att börja använda pengarna till att anställa inom offentlig sektor."

"Äkta solidaritet är att respektera Irlands, Frankrikes, Hollands och Sveriges befolkningar som visat att de inte vill ha sig pådyvlat en massa maktfullkomlig administration som gagnar de rika och tvingar fattiga till utanförskap. Kontakten med folket och verkligheten har tappats bort helt."


Carl Schlyter 19 juni 2008

”Skulle det inte vara enklare om regeringen upplöste folket och valde sig ett nytt!” Så skrev den tyske dramatikern Bertold Brecht satiriskt för många år sedan. För en maktfullkomlig regering gäller samma logik och den tycks Europas ledare ha vad gäller Lissabonfördraget, skriver EU-parlamentarikern Carl Schlyter (mp) i veckans ledare.

Av Stefan Andersson - 18 juli 2008 20:52

"I maj månad 2008 var Sverige värd för FN's konferens om kriget i Irak.
Bland de som representerade värdlandet fanns utrikesminister Carl Bildt.


2003 arbetade Carl Bildt för "Kommitten för Iraks befriande" ("Committee for the Liberation of Iraq"(CLI)) som är en grupp bestående av amerikanska högerpolitiker med kopplingar till det militärindustriella komplexet.
Carl Bildts uppdrag var att utföra lobby-arbete FÖR ett krig mot Irak
enligt Bruce P Jackson, som var den hos CLI som anlitade Carl Bildt.


Kan någon som förespråkat krig vara värd för en FN-konferens om fred?"


Carl Bildt i International Herald Tribune 28 januari 2003
Expressen 21 februari 2007

Av Stefan Andersson - 17 juli 2008 09:15

Det dyker hela tiden upp artiklar om farhågor att USA planerar att attackera Iran. Jag har inte velat eller kunnat tro att det skulle ligga något allvar bakom de ständiga hoten. Någon måtta på galenskap och ondska borde det väl finnas även hos Bush-regeringen, och man har väl fullt upp med vad man ställt till med i Irak och Afghanistan.
Att USA bara tänker tanken är fullständigt oacceptabelt och ett mått på
hur katastrofalt läget är i världen.
Nu senast när ämnet tas upp i YES! magazine menar man att två motiv för ett anfall skulle vara, dels att förhindra att Iran framställer kärnvapen och dels att Iran skulle vara inblandade i dödandet av amerikaner i Irak.
Båda helt ohållbara argument, om något land skulle ha anledning att skaffa kärnvapen så är det väl Iran, en aggresiv stormakt har ockuperat deras grannland och uppträder nu hotfullt mot Iran.
Eftersom USA inte har resurser för ännu ett markkrig skulle ett massivt flygangrepp ligga närmast till hands.
Artikeln avslutas med:
"En ensidig attack mot Iran är ett brott mot moral och internationell lag. Ska vi bli som "de goda tyskarna" som inte gjorde någonting medan judeutrotningen pågick i deras namn?
Nu är det dags för var och en av oss att agera och stoppa denna galenskap.
"










en kommentar på den här sidan:
"when will other countries put the u.s on a list as a terrorist organization? how long is the citizenry of this country going to put up with u.s terror before we say NO MORE!!!!! this is just awful and we do nothing but write comments and read stories!!!!!"

Sen nästa mycket obehagliga fråga - vad skulle vår nuvarande s.k regering kunna ta sig för om det ställdes förfrågningar om att delta i "fredsbevarande" uppdrag och spridandet av demokrati i Iran?
De som styr nu är väl dom man minst av alla skulle ha förtroende för i ett sånt läge. Tanken på detta gör mej förtvivlad. Tänk vad dom skulle kunna ställa till med!
Mannen som är Sveriges utrikesminister deltog aktivt i krigspropagandan inför Irak-kriget !! och verkar vara bekant med mörkermännen i Bush-regimen.
Reinfeldt har sagt att det är ett viktigt mål att "stärka den transatlantiska länken".
Folkpartiledaren ville att Sverige skulle delta i Irak-ockupationen osv.
Att ställa sig i ondskans tjänst i dess härjningar är vad som skulle krävas för att kunna dra på Sverige ett reellt terroristhot!

Relaterade länkar:
YES! Magazine

jinge.se

Olle Svenning Aftonbladet
Pierre Gilly

motvallsbloggen

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2009
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards