Senaste inläggen

Av Stefan Andersson - 10 september 2008 22:07




Money is at the heart of all our lives. It is time to understand what money is and how it works.....


You have been deceived for a long time.


It is imperative that we understand the true cause of our world's problems so that we can solve them.



En sak som nästan aldrig debatteras i Sverige är en så viktig sak som själva pengasystemet, troligen för att vi ser det som något det inte går att göra något åt, och så verkar det så komplicerat så vi får lita på de s.k ekonomiska experterna.
Men i England finns ett parti som vill ändra på hela systemet. Man har kommit fram till att det inte går att få till ett mänskligt och hållbart samhälle utan en sådan förändring. Den viktigaste punkten är att inte längre tillåta privata banker att sköta skapandet av pengar, vilket dom gör när dom ger lån. Följden av detta blir att dom gör enorma vinster och nya lån måste hela tiden skapas för att systemet inte ska kollapsa.
Utan man vill att staten ska ha hand om och reglera skapandet av nya pengar.


En beskrivning av nuvarande system av en sakkunnig:

....En annan vanlig missuppfattning är att bankernas förtjänst är baserad på skillnaden i ränta mellan insatta och utlånade pengar. Detta är i grunden fel. En svensk bank har ett soliditetskrav på 8%. Detta innebär att banken för varje miljard i eget kapital (aktiekapital + insättarnas kapital + fordringar på andra banker) kan låna ut 12,5 miljarder. Skillnaden mellan 12,5 miljarder och I miljard skapar bankerna ur tomma intet och lånar sedan ut dessa pengar mot ränta. Sätter en person in 10 000 kr på banken, får han kanske 400 kr i årsränta (4%-ig räntesats). Banken kan nu låna ut ytterligare 125 000 kr och tar på ett år in kanske 10 000 kr i ränta (8%-ig räntesats). En privatperson som har 10 000 kr kan naturligtvis inte låna ut 125 000 kr och begära ränta på de utlånade pengarna. Detta kan endast en bank göra, eftersom bankerna har monopol på krediten.

Vad betalar bankerna för detta privilegium? Svar: Ingenting!


Money Reform Party

En annan liknade engelsk sida: Sustainable Economics
Se också: www.richardccook.com , mer Richard Cook !

Real Wealth Economy
David Korten: History's most successful con game

James Robertson - Money from thin air



Av Stefan Andersson - 9 september 2008 14:35


Enligt ekonomiekot i radions P1 sjunker arbetslöshetssiffrorna i Tyskland trots att man befinner sig i en lågkonjuktur, från Ekonomiekot torsdag 28 aug 12.45 2008:



"En förklaring som tyske AMS-chefen anger är reformerna på arbetsmarknaden, i klartext att det har blivit svårare att få arbetslöshetsunderstöd och socialbidrag i Tyskland på senare år.Och att fler istället nu försöker försörja sej på låglönejobb, den tyska låglönesektorn växer och är nästan lika stor som den amerikanska.
Var fjärde tysk arbetstagare räknas nu som lågavlönad, det handlar ofta om löner på 4-5 euro i timmen, som också heltidsanställda har svårt att klara sej på.

I Tyskland finns ingen lagstadgad minimilön men kraven på en sån växer och väntas få betydelse i valkampen om ett år."

Per Eurenius Berlin


Det är väl detta alliansen försöker uppnå i vårt land. Snacket om att få ner "utanförskapet" betyder att man vill kasta ut folk från A-kassa, sjukersättning o.s.v så dom tvingas ta jobb till låga löner. Alla de som lurades tro att pratet om att minska "utanförskapet" skulle betyda att betydligt fler skulle få en trygg anställning hoppas jag har blivit varse det nu.
En för låg arbetslöshet upplevs som ett stort hot för de som blivit tränade i ekonomisternas nationalekonomiskolor. Underklassen ska hållas kort!

Statssekreterare Eva Uddén Sonnegård på arbetsmarknadsdepartementet, från DagensArena.se:



"Arbetsmarknaden går in i ett lugnare skede och det är bra." Hon fick förstås frågan varför det är bra att det blir svårare att få jobb: "Ja, fördelen är att det inte blir den sortens överhettningstendenser som vi inte vill se, för då får vi verkligen problem med arbetsmarknaden."

När hon framträtt i ekot några timmar tidigare hade hon viftat undan att KI och andra bedömare sagt att arbetslösheten snabbt kommer att stiga: "Jag tror att den så småningom kommer att öka något. Vi ska inte glömma bort att vi satsar väldigt mycket på dom som varit sjukskrivna och förtidspensionerade, vilket gör att utanförskapet kommer att minska och det är vår primära målgrupp."


Sättet man räknat ut "utanförskapet" på säger en hel del om deras förhållande till ärlighet och hederlighet, men fiffighet saknas inte.
Så här har man räknat: om vi antar att vi har 0% i arbetslöshet, alla har ett arbete. Om då på en dag 220 personer är sjukskrivna så har vi en person i "utanförskap" (om man räknar 220 arbetsdagar på ett år) !

Bo Jangenäs och Levi Svenningsson har i rapporten "Innanför utanförskapet" gjort en grundlig analys av detta begrepp, och sammanfattar så här:

"Regeringens sätt att använda modellen bör närmast beskrivas som statistikmissbruk."



Av Stefan Andersson - 7 september 2008 20:55



Om det finns någon som fortfarande tvivlar på vad som styr USA's utrikespolitik ger här John Perkins, en verklig insider, sin bild.

del 1 22 min - Saudi-Arabien och Irak
del 2 31 min - Syd-Amerika
del 3 16 min - frågor och svar


Av Stefan Andersson - 3 september 2008 20:18



En bok om hur penga- och finanssystemet fungerar, ingående beskrivet
av en som är insatt i branschen. Måste vara en av de mest värdefulla
sidorna på hela internet !
För nedladdning, på engelska, både som ljud- och text.

FINNS HÄR

Systemet fungerar väl ungefär likadant i Sverige och världsekonomin är så sammanflätad att det som sägs har giltighet även här.

Det är alltså absolut häpnadsväckande att bankväsendet verkar fungera på ett sätt som väldigt få inser, och som gör att pengar hela tiden ackumuleras hos de som redan har i överflöd. Detta kapital används sedan till spekulation och skickas runt jorden i sin jakt på största möjliga avkastning och gör livet betydligt svårare än det skulle behöva vara för majoriteten av jordens befolkning.
Här är roten till det onda !

Detta system är vi så tillvanda vid att vi tar det som självklart och oundvikligt. Men det är människoskapat och är ingen naturlag. Ett första steg är att så många som möjligt får insikt i hur det fungerar så kanske det går att få till en förändring utan att det ska bli en katastrofal krasch.


En intressant sak tas upp i kapitel 3, problemen med de nu aktuella sub-primelånen verkar ha sin orsak i att finansinstitut som inte är banker haft så mycket pengar att låna ut att bankerna i sin desperata jakt på nya låntagare fick ge sig in på affärer de tidigare "inte tagit i med tång".
Snacka om galenskaper!


As income and wealth gaps have widened few people have more money, and the majority of the people are getting less. Many of those that have accumulated lots of the money go looking for lots of places to invest it, or gamble with it, so that it will make more. This has lead to an explosion in non-bank financial institutions and the use of corporate bonds in lending. Neither mechanism "creates money out of thin air" because the players don’t have a banking license. But because the players have accumulated so much of the existing money they can become financiers themselves by lending out the piles of dough they’ve accumulated. Thus, according to Martin Mayer in the book "The Fed", only one fifth of commercial and industrial financing now comes from the banks. The rest comes from people and non-bank institutions that have accumulated lots of the existing money.

This has several implications. First the Fed’s powers over the market is more limited because there are so many non-bank financiers, so the Fed has to do whatever it can to please these non-bank markets and keep their confidence in the whole financial system alive. By necessity this means always pleasing the people that already have lots of money. Second, banks go looking all over the place for new people and entities to lend to since the domestic non-bank corporations abandoned them. This search has been a big part of banks overseas lending adventures and the phenomenal growth in lending to the sub-prime domestic markets over the past decade. The sub-prime market is people with bad credit histories, which often correlates with low income. This loan market has grown 300% from about 75 billion in 1993 to over 300 billion by 2000, according to the Wall Street Journal. Previously the banks wouldn’t touch this market with a ten-foot pole, but in their never-ending search for new borrowers, especially at high yields, this has become a huge growth area.


Samma ämne i serieform : www.canadianactionparty.ca

Av Stefan Andersson - 30 augusti 2008 10:36



Undersökningar visar att Sverige har den folkpartiledare i världen man har minst förtroende för!
Det här duger inte!



från alliansfrittsverige:

...utbildningsministern hävdar att skolan har enorma problem och hänvisar till undersökningar. När det vid en granskning visar sig att den enda som tycks lida av läs- och skrivsvårigheter är utbildningsministern själv...





www.efterarbetet.nu:

Hur kunde Björklund få hållas så länge?

Folkpartiets partiledare Jan Björklund har byggt sin karriär på sin framtoning som sanningssägande skolpolitiker med fakta om den svenska ”flumskolan” i ena handen och polisen och rottingen i beredskap...


DalaDemokraten.se:

Jan Björklund borde skämmas. Han har fuskat, helt enkelt. Men att hans trovärdighet nu nått bottennivåer är ändå inte det värsta.
Nej, det värsta är att han - och folkpartiet - lyckats ställa om hela den skolpolitiska debatten i riktning mot gamla, förlegade undervisningsideal.


DagensArena.se:

Gränsen mellan slarvfel, okunnighet och ren lögn är oklar. Lögn är ibland en semantisk fråga. Men en sak är klar: Jan Björklund kan aldrig ha gjort hemläxan i matte. Sveriges Radio har i programserien "Kris i skolan?" visat att utbildningsministern fuskat sig fram genom internationell statistik, sorterat om tabellerna och skakat fram bilden av en svensk skola i sammanbrott.




Sveriges Radio P1 - Kris i skolan?




Av Stefan Andersson - 29 augusti 2008 21:11


Har hittat en anonym insändare om samma ämne som mitt förra inlägg,
och bilden överensstämmer med den man får av andra källor.
Det är något lurt med konungariket Sverige! (ja inte bara Sverige förstås)


Insändare från en läsare med djupa kunskaper i nationalekonomi

....En annan vanlig missuppfattning är att bankernas förtjänst är baserad på skillnaden i ränta mellan insatta och utlånade pengar. Detta är i grunden fel. En svensk bank har ett soliditetskrav på 8%. Detta innebär att banken för varje miljard i eget kapital (aktiekapital + insättarnas kapital + fordringar på andra banker) kan låna ut 12,5 miljarder. Skillnaden mellan 12,5 miljarder och I miljard skapar bankerna ur tomma intet och lånar sedan ut dessa pengar mot ränta. Sätter en person in 10 000 kr på banken, får han kanske 400 kr i årsränta (4%-ig räntesats). Banken kan nu låna ut ytterligare 125 000 kr och tar på ett år in kanske 10 000 kr i ränta (8%-ig räntesats). En privatperson som har 10 000 kr kan naturligtvis inte låna ut 125 000 kr och begära ränta på de utlånade pengarna. Detta kan endast en bank göra, eftersom bankerna har monopol på krediten. Vad betalar bankerna för detta privilegium? Svar: Ingenting!

Alla pengar som finns i samhället (möjligen med undantag av de fåtal procent som utgörs av sedlar och mynt) har således uppkommit genom att någon ursprungligen har lånat dessa (dvs. skuldsatt sig). Staten har därmed överlåtit kontrollen över betalningsmedlen till de privatägda bankerna. Betalades alla lån tillbaka, skulle vi inte längre ha några betalningsmedel. För att detta system inte skall kollapsa fordras att skulderna hela tiden ökar. Både stater och enskilda personer har blivit alltmer skuldsatta. De pengar som skapats räcker endast till för att betala den ursprungliga skulden.

Utöver denna tillkommer räntan. Förvisso ökar pengamängden varje år genom den reala tillväxten, men denna är vanligtvis mycket lägre än räntan. Denna reala tillväxt är ett resultat av medborgarnas arbete, och frukterna av detta (och framtida års frukter) överlåter staten till bankerna genom att dessa kan låna ut mer pengar. När staten behöver låna pengar tillhandahålles dessa av bankerna, vilka som tidigare nämnts skapar pengarna ur tomma intet.

Därefter betalas dessa pengar tillbaka genom beskattning av medborgarna. Detta är naturligtvis en form av slaveri som är så finurligt utformat att få personer genomskådar det........


.......................................


Utdrag från en annan artikel:


Vi luras att lita på centralbanker, när de i själva verket är elitens slipade vapen mot folken



Centralbanksvindeln är egentligen en dold skatt, en skatt som gynnar privatbanker mer än regeringen. Regeringen säljer obligationer för att finansiera sådant som den inte har politisk visdom eller vilja nog att finansiera med skatteuttag. Men omkring 10 procent av obligationerna köps för pengar, som centralbankerna skapar ur ingenting. Regeringen gör sedan av med dessa nya pengar. När dessa väl satts in på bank, använder privatbankerna dessa nya insatta medel för att därav skapa tio gånger så mycket pengar i nya lån med 10 procents täckningsgrad.
Därmed tillföres ekonomin de ytterligare pengar den behöver för att köpa de övriga 90 procenten av de nya obligationerna utan att dränera kapitalmarknaderna och driva upp räntorna. Genom att låna pengarna (det vill säga sälja nya obligationer) sprider regeringen ut inflationseffekterna över obligationernas löptid. Därför blir det ingen eller endast ringa omedelbar inflation.

När mer pengar är i omlopp, blir våra pengar mindre värda. Politikerna får så mycket pengar de vill ha, och folket betalar för det med inflation - vilket urholkar köpkraften i deras besparingar, fasta inkomster och löner.
Planens förvända skönhet framgår av att icke en människa på tusen genomskådar den, eftersom den är avsiktligt dold bakom det ekonomiska fikonspråkets välljudande men tomma fraser. Inflationens fulla effekter får vi känning av först långt senare - och då är det för sent att hejda dem.


www.themoneymasters.com

Av Stefan Andersson - 28 augusti 2008 19:55












Om det någon gång ska bli aktuellt att prova på verklig demokrati så krävs det nog att korten läggs på bordet och att halvsanningar reds ut och avslöjas.
Grunden till allt, hur pengar skapas och hur banker fungerar är det tydligen inte så många som känner till, själv gjorde jag det inte men har fått lite inblickar av material på nätet.


Det ar inte allmänt känt att banker skapar pengar ur ingenting, "ex nihilo".
Folk i allmänhet vet inte var pengar kommer ifrån. Fråga folk i din närhet. De tror i princip att alla pengar kommer ifrån myntverket då sanningen är att de skapas i absolut majoritet från krediter utav privata banker. På engelska kallas fenomenet "lending into existence". Alltså, de uppstår då du lånar. Du kommer inte att få lära dig i skola eller universitet hur kreditcykeln fungerar.

Bilden kommer från en utmärkt 47 min lång video som beskriver hur pengasystemet fungerar.




David Korten:


The existing debt-money system is history's most successful con game. Run by private bankers devoted to the financial interests of themselves and their wealthiest clients, it gives banks the power to create money out of nothing by lending it into existence.

An honest money system creates money in return for the creation of public value when government spends it into existence for public goods like infrastructure and education. It distributes money equitably to facilitate life-serving exchange and enriches society by creating a capacity to finance public goods without taxes or borrowing.

... Replacing debt-money with honest-money is one of the most important elements of an Earth Community agenda. It is also one of the most difficult to implement, because debt-money serves powerful interests and its ability to scam the public is invisible to most of its billions of victims.

.......




Den räntebaserade ekonomins ständiga brist på pengar tvingar till en ständig ekonomisk expansion. Så länge bankerna ökar sin utlåning kamoufleras bristen på pengar; med en ytterligare skuldsatthet och en ännu större penningbrist. Ekonomin fastnar i en expansionsfälla – i ett krav på evig tillväxt.


Ovanstående citat kommer från en av 4 alldeles underbara pdf-tidningar på svenska med insikter i ämnet och alternativa förslag till pengasystem!
Högerklicka och spara som:

Pengar 1 - Pengar 2 - Pengar 3 - Pengar 4 från www.tidskatt.se


Vikten av att så många som möjligt får insikt i detta kan knappast överskattas. Vi tar systemet för givet som om det var en naturlag som allt annat måste anpassas efter. Ett system av skenande galenskap som gör de rika allt rikare och som håller på att förstöra jordens miljö och natur och som måste snurra allt fortare för att inte kollapsa!



I u-länder befolkade av mest bara analfabeter så räcker det att vräka sig i lyx för att vinna folkets beundran. Att man tar deras skattepengar och biståndspengar och stoppar i egen ficka kan de hederliga bönderna inte ens tänka sig.
En rik herreman måste vara en god människa, välsignad av Gud, tänker de.
I västländer så krävs det ett halv varv mer komplicerat bedrägeri för att lura folk.
Är det "komplicerat" och "modernt" och "etablerat" så kan ingen välutbildad västerlänning föreställa sig att det bara skulle handla om ett bedrägeri.
De tror så stenhårt att systemet är bra på något sätt, även om de inte mäktar med att begripa hur.


Av Stefan Andersson - 28 augusti 2008 10:50



Tiden kanske är inne för nya möjligheter.
från etc.se 27 aug:

Kollaps av EU:s världsordning

Europa och USA kan inte längre räkna med att bestämma hur WTO:s nya frihandelsavtal kommer att se ut......

För några år sedan räckte det med att USA och EU var överens om avtalen och så accepterade resten av världen. Dessa dagar är över, anser Store. Nu kan ingen se förbi krafter som Indien, Kina och Brasilien besitter. De kommer, med uppbackning av 100 utvecklingsländer, kräva makt, rättvisa och demokrati. Och kollapsen är, enligt utrikesministern, i själva verket födseln av en ny värld.



Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2009
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards