Senaste inläggen

Av Stefan Andersson - 27 augusti 2008 10:08



Man vet inte om man ska skratta eller gråta, det är inget annat än en katastrof att USA's utrikesminister Carl Bildt har denna befattning även i Sverige. Ord som papegoja, pajas, marionett är de som passar bäst att beskriva honom med.


jinge.se:

Tyvärr så är det lika självklart vilkas ärenden vår nuvarande regering går. Vi har under decennier haft en alliansfri politik, i vart fall på papperet. Idag är vi tvångsanslutna till den Euroatlantiska Säkerhetszonen och vår alliansfrihet är ett minne blott. Och skyldiga till att ha rövat bort den alliansfriheten är naturligt nog ett gäng som kallar sig för – Alliansen.

Jag vill gärna att Sverige återigen ska bli alliansfritt. Gärna i dubbel bemärkelse…

från vindskupan.sandberg.be:

På mindre än en vecka var Georgiens militära debacle ett faktum.
Det hade verkat så bra under upptakten. När de georgiska styrkorna den 7 augusti gick till angrepp mot Sydossetiens huvudstad Tschinvali var befälhavaren för den ryska 58:e armén, generallöjtnant Anatoly Khrulev, var på semester, liksom den ryske presidenten Dimitri Medvedev.


från sr.se:

Ryssland är rejält irriterat på den svenska regeringens linje i Georgienkrisen och speciellt på utrikesminister Carl Bildts uttalanden.....
– Vi väntade oss en mera konstruktiv roll från Sveriges sida, i varje fall en objektiv roll där man är beredd att se till bägge sidors motiv och gärningar. Förs och främst skulle man börja med att konstatera att det var Georgien som angrep Sydossetien, säger Michail Skupov.

.........


Är det någon som hört nån kritik från Bildt om det här:

FN anser sig ha övertygande bevis för att omkring 90 civila afghaner dödats vid en flygattack som den USA-ledda koalitionen genomförde i västra Afghanistan i förra veckan.
sr.se



Av Stefan Andersson - 26 augusti 2008 22:50



Tips om en bok som kommer ut på svenska i september!



Författaren Ellen Hodgson Brown räds inte att peka ut de uppseendeväckande och bedrägliga förhållanden och problem som ligger till grund för det globala ekonomiska system som håller majoriteten av världens befolkning och stater i ett förlamande och förslavande skuldgrepp. Om du undrar varför de gällande ekonomiska systemen inte kan lösa världens problem, så hittar du svaret i denna bok. Brown ger en briljant genomgång av hur de privata internationella bankirerna tog över makten på planeten och vad vi nu kan göra åt det, framlagt och förklarat på ett sätt som alla kan förstå. Utkommer i september 2008. Läs mer om boken här!

www.webofdebt.com



Av Stefan Andersson - 24 augusti 2008 21:33





För mej som besviken miljöpartist, en maskros klädd i sorgeflor, därför att partiledningen svikit de gröna idealen och ställt sig i skuggan av ett stendött parti, är det SÅ inspirerande att ha hittat David Korten på internet. En amerikan som både har kunskap och insikt om hur finans- och spekulationsekonomin fungerar, och en hoppingivande vision om ett annat system.
Det är mycket märkligt att det nästan aldrig talas om roten till det onda i Sverige, inte ens i miljöpartiet, det skulle i så fall vara vänstern och Lars Ohly som säger att han inte bara vill byta regering utan också politik. Min slutsats har varit att dom insett att loppet är kört att det inte går att göra något åt de som har makten genom det enorma spekulationskapitalet. Och så kommer en amerikan med en radikal kritik av det finansiella systemet, det kan väl inte vara mer omöjligt att göra motstånd i Sverige än i USA!



det är inte alls så att vi styrs av våra regeringar utan av det globala finansiella spekulationskapitalet....


hela landet är deras gisslan, om inte politiken överensstämmer med den styrande elitens intresse så kraschar valutan, detta är en globalt företeelse...


vi kan inte skapa en verklig demokrati förrän vi blivit klara över att vi inte har en nu...


de som har makten har den därför att att vi har legitimerat den, om vi undandrar den vår legitimitet förlorar de makten över oss...


om vi kan börja utmana det närmast heliga mantrat - ekonomisk tillväxt är detsamma som välstånd ....


tänk om det är så att det samhälle vi måste skapa för att överleva överensstämmer med det sätt vi egentligen vill leva våra liv på





Av Stefan Andersson - 23 augusti 2008 13:29



Hur många miljarder satsas egentligen på kärnkraften? Man kan ju undra efter att ha läst ett meddelande från Oskarshamnsverket från den 11 aug.-08:



Nyligen har OKG beslutat om en reviderad tidsplan för den omfattande moderniseringen av Oskarshamnsverket 3. Arbetena för att höja anläggningens säkerhetsnivåer ytterligare och trygga dess sextioåriga leveransförmåga beräknas nu pågå under nittioen dygn. Samtidigt höjs reaktorns kapacitet till en nivå som är tjugo procent högre än dagens.

www.okg.se






Man bygger alltså nya kärnkraftverk innanför de gamlas väggar i princip!
I senaste numret av ETC skriver Johan Ehrenberg just om det orimliga i att satsa på mer kärnkraft:




"Hur mycket vindkraft tror du storföretagen, fondbolagen och bankerna kommer att satsa på om regeringen lovar stödja fem nya kärnkraftverk?
Eller: Varför är Finland det land som satsar minst på alternativa energilösningar?"




På ETC finns också inspirerande information om hur man kan producera egen el.

Med solpaneler eller små vindkraftverk kan el tillverkas lite överallt, OCH dessutom kan man när man producerar överskott köra elen baklänges genom elmätaren ut på nätet och på så sätt sänka sin elnota!

Staten borde hjälpa till så att så många som möjligt så fort som möjligt kan producera egen el.

Lägg därtill att nya hus som byggs ska vara passiv-hus som är så smart konstruerade att de inte behöver någon värmekälla! Med rätt vind- eller solelstillverkning kanske det blir vanligt att privata bostadshus producerar mer el än man konsumerar i framtiden!

Låter hotande för kärnkraftsmaffian?


Fler exempel på möjliga framtidslösningar ges också på ETC, 33 sätt att rädda världen.



En upprustning av gammal utrustning kanske också kan göra nytta:


".....de stora problemen var i kraftnäten när man skickar iväg elen ut över landet. Där tappar man energi motsvarande ett par kärnkraftverk!"




det påstår en kunnig inom området enligt Björnbrum i ett inlägg i våras.


"Slutsatsen av detta är ganska uppenbar: det borde vara bättre att rusta upp distributionsnätet för el än att bygga nya anläggningar (exempelvis kärnkraftverk som en del talar om igen)."


Jag håller med.
Den regering vi har nu var väl inte precis vad vi behövde, en som har lösningarna för framtiden!




Av Stefan Andersson - 22 augusti 2008 10:32


En video så många som möjligt bör se, ett exempel på media  i "den fria världen" som Bildt och hans kumpaner så gärna talar om.
Flickan som intervjuas befann sig i Sydossetien när striderna bröt ut.

Av Stefan Andersson - 21 augusti 2008 21:06


Musik från www.neuworldorder.com
där det bl.a även finns en intervju med Greg Palast om hans senaste bok Armed Madhouse.

Av Stefan Andersson - 21 augusti 2008 11:17


Man kan lätt få intrycket att allt är Rysslands fel i Georgienkonflikten.

Som vanligt framförs i mainstream-media en alltför okritisk och USA-tillvänd bild av skeenden i världspolitiken.
Vill därför föra fram Göran Greiders syn på saken som jag helt delar!
Talet om att Sverige bör gå med i NATO som folkpartiet och t.ex Mikael Odenberg framför, hoppas och tror jag har litet stöd av befolkningen.


Från dalademokraten.se :


Nato gör världen osäker

2008-08-20

Försvarsalliansen Nato har haft ett krismöte i Bryssel där konflikten i Kaukasien diskuterats. Att organisationen i ett uttalande kräver att Ryssland omedelbart lämnar Georgien är inte oväntat och själva kravet är naturligtvis helt berättigat: Den ryska stormakten som nu faller tillbaka tungt på gamla imperialistiska traditioner från både tsarväldets och Sovjetunionens dagar måste kritiseras hårt.



Det är inte tu tal om annat. Problemet är bara detta: Vem vågar kritisera Nato?


Nato är en kvardröjande rest från kalla kriget och borde rimligen ha upplösts när Muren föll. Istället har denna allians under senare år expanderat allt snabbare och därmed blivit en av de faktorer som allra mest faktiskt bidrar till att öka de geopolitiska spänningarna i världen.



Makthavarna i Kreml upplever naturligtvis att de inringas av Nato, när land efter land längs Rysslands gränser lockas in i Alliansen. Och Nato är ingen neutral välfärdsinrättning utan en militär organisation där den amerikanska krigsmakten har det avgörande inflytandet. I själva verket är det ganska absurt att det på så många håll tas som något alldeles självklart att detta Nato har all rätt i världen att ringa in Ryssland - det är ju som att be om blodiga konflikter.



Försvarsalliansen Nato är dock ingen monolit. Frankrike och Tyskland har inte exakt sammanfallande intressen med USA - även om samtliga delar det djupa intresset för kaukasisk olja - och tongångarna har varit mildare från både franskt och tyskt håll gentemot Ryssland. Det eländiga i denna situation är dock att alla är självklart ense om att exempelvis Georgien bör få bli medlem i Nato. Varför det? Det var väl just den georgiske presidenten Mikhail Saakashvilis självsäkra förhoppningar om stöd från Väst och Nato som gjorde att han vågade sig på det ödesdigra anfallet mot Sydossetien?



Nato gör världen mer osäker. När militäralliansen växer och expanderar alstrar det nynationalistiska reaktioner i Ryssland. En långsam nedmontering av denna skräcködla från kalla krigets dagar vore en av de viktigaste investeringarna i en fredligare framtid.



GÖRAN GREIDER


Av Stefan Andersson - 19 augusti 2008 22:22



Hittade just en text som passar bra en dag som idag med fallande börskurser. Från www.tidskatt.se :

________________________________________________

Man kan inte äta en biljon dollar.
Aktieägare förlorade mer än en biljon dollar på två månader,
vid det kraftiga börsraset 1987. Joel Kurtzman kommenterade
(i sin bok The Death of Money) att ”en biljon dollar skulle kunna
försörja hela världen i två år och göra tredje världens fattiga länder
till medelklass”.
David Korten citerar Kurtzman i När företagen styr världen, för att
sedan påpeka att den där biljonen dollar inte skulle kunnat försörja
världen i fem minuter.
Vi äter mat, inte pengar och börsens kollaps förändrar varken
världens livsmedelsförråd eller de börsnoterade företagens
produktiva förmåga. Även om aktiekurser representerar
potentiell köpkraft för varje enskild andelsägare, som kan sälja
en aktie till dagskurs och köpa mat för pengarna, kan man inte lägga
ihop köpkraften. Om alla säljer sina aktier sjunker ju värdet till
botten.
David Kortens slutsats är att spekulation skapar ett illusoriskt
välstånd.
_________________________________________________

mer David Korten, från Money versus wealth :

The problem is this: a predatory global financial system, driven by the single imperative of making ever more money for those who already have lots of it, is rapidly depleting the real capital - the human, social, natural, and even physical capital - on which our well-being depends.

The truly troubling part is that so many of us have become willing accomplices to what is best described as a war of money against life. It starts, in part, from our failure to recognize that money is not wealth. Wealth is something that has real value in meeting our needs and fulfilling our wants.

Modern money is only a number on a piece of paper or an electronic trace in a computer that by social convention gives its holder
a claim on real wealth. In our confusion we concentrate on the money to the neglect of those things that actually sustain a good life.

It is striking how difficult our very language makes it to express the critical difference between money and real wealth.
Picture yourself alone on a desert island with nothing to sustain yourself but a large trunk filled with bundles of hundred dollar bills. The point becomes immediately clear.

During a visit to Malaysia some years ago I met the minister responsible for forestry. In explaining Malaysia's forestry policy he observed that the country would be better off once its forests were cleared away and the money from the sale was stashed in banks earning interest. The financial returns would be greater. The image flashed through my mind of a barren and lifeless world populated only by banks with their computers faithfully and endlessly compounding the interest on the profits from timber sales.

The importance of the difference between money and wealth is not limited to people who find themselves stranded on desert islands. It is basic to understanding why the more money we have as a nation the less we can afford. It is as well a key to understanding the underlying pathology of the global economic system.


www.davidkorten.org


Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2009
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards